Gezond werken in de Carrosseriebranche

 

De carrosseriebranche maakt bij opbouw van, reparatie- en schadeherstel aan voertuigen gebruik van verschillende machines en apparaten, variërend van hefbruggen, kolomboormachines tot pneumatische en elektrische handgereedschappen. Verkeerd gebruik, slecht onderhouden, of niet gekeurde machines en apparaten kunnen tot ongevallen leiden. 

Duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen een machine en handgereedschap:

  • Een machine is een arbeidsmiddel dat vast staat opgesteld en voorzien is van een aandrijfsysteem waarbij, tijdens de normale werkzaamheden, een werknemer het apparaat bedient. Ook hef- en hijsapparatuur, die boven de 50 cm heffen, valt onder de definitie van machines. 
    Voorbeelden: Hefbrug, Metaalafkortzaag 
  • Handgereedschap is apparatuur dat handmatig verplaatst en bediend kan worden en die voorzien is van een mechanische, pneumatische, hydraulische of elektrische aandrijving. 
    Voorbeelden: Elektrische boormachine, Slagmoersleutel.

Risicofactoren

Risicofactoren zijn onder andere:

  • Het veilig heffen van een voertuig op een brug. De medewerker moet weten waar de stempel of het rubber blok geplaatst dient te worden.
  • Verkeerd gebruik. Gebruik geen perslucht voor het schoonspuiten van werkkleding of andere voorwerpen. Harde deeltjes als splinters of slijpsel kunnen dan met hoge snelheid in huid en ogen terechtkomen. Bij verkeerd heffen kan het voertuig aan de onderzijde beschadigen en in het uiterste geval van de brug vallen.
  • Niet goed onderhouden gereedschap. De elektrische bedrading van het gereedschap vertoont slijtage.
  • Niet of slordig gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij het gebruik van slagmoersleutels zonder gehoorbescherming kan gehoorbeschadiging ontstaan.